Näin Viaplayn lähetykset toimivat

Elokuva, sarjan jakso tai jalkapallomatsi käy läpi erilaisia vaiheita ennen kuin voit nähdä sen kotona laitteellasi. Oletko utelias? Lue lisää alta.

Jotta saisit asiakkaana aina nauttia hyvästä kuvanlaadusta, joka vastaa laitteesi suorituskykyä, lähetetään sisältö niin kutsutulla ”Adaptive Bit Rate” -teknologialla. Tällä tarkoitetaan, että videon laatu ja resoluutio sovitetaan internetnopeutesi ja laitteesi kapasiteetin mukaiseksi. Toisin sanoen – jos sinulla on vakaa ja tasainen internetyhteys, saat vakaan ja tasaisen katselukokemuksen. Jos yhteytesi taas on vaihteleva, voi myös lähetyksen laatu vaihdella ja voi olla että lähetys bufferoi.

Tässä näet millaisen reitin lähetys kulkee ennen kuin se päätyy laitteesi näytölle.
Kun valitset jotain katseltavaa sisällöstämme, lähtee kotiverkostasi matkaan automaattinen pyyntö päästä käsiksi sisältöön. Pyynnön vastaanottaa CDN (Content Delivery Network), joka sitten kokoaa ja välittää eteen päin tarpeelliset tiedot laitteestasi ja internetnopeudestasi sisällön jakelijalle.

CDN on siis järjestelmä lähetyspalvelimia, jotka toimittavat sisältöä käyttäjille erilaisten muuttujien perusteella. Järjestelmä valitsee automaattisesti sen CDN-palvelimen joka on teknisesti lähimpänä vastaanottajaa – ei siis välttämättä maantieteellisesti. Jos palvelin ylikuormittuu, ohjataan käyttäjä automaattisesti toiselle palvelimelle – samoin käy, jos jokin palvelin kaatuu. Tämä tekniikka varmistaa, ettei Viaplay voi ylikuormittua.

Viive live-lähetyksessä?
Viive lähetyksessä vaihtelee riippuen siitä, miten laite ottaa lähetyksen vastaan. Myös se, että lähetyksen signaali täytyy koodata uudelleen, siten että se on lähetettävissä digitaalisesti internetin välityksellä tv-lähetyksen sijaan, vaikuttaa viipeen pituuteen. Esim. live-lähetyksessä se voi olla jopa 90 sekunttia.